Kolej založená v roce 1658 Bernardem Ignácem Bořitou hrabětem z Martinic, dostavěna roku 1660. Piaristům sloužila do r. 1939, poté sídlo muzea a knihovny. Dochována kolejní kaple Zasnoubení P. Marie s oltářním obrazem z roku 1727.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Piaristickou kolej ve Slaném založil 1. července 1658 Bernard Ignác Bořita hrabě z Martinic. Budova koleje byla postavena roku 1660 na místě domů zničených ve třicetileté válce. Piaristům budova sloužila do května 1939, kdy se gymnázium přestěhovalo do nové budovy. Levé křídlo koleje bylo v letech 1846 – 1877 prvním slánským divadlem. V září 1939 bylo do uprázdněné budovy přestěhováno vlastivědné muzeum a od roku 1960 zde sídlí dnešní Knihovna Václava Štecha. Naposledy zde bylo zřízeno Infocentrum Slaný. V budově se zachovala původní kolejní kaple Zasnoubení Panny Marie. Z jejího vybavení je nejzajímavější barokní oltářní obraz "Sen sv. Josefa", ...

klášter
     Kladno  (KL)