Pozdně barokní kostel s prvky barokního historismu na místě starší stavby v dominantní poloze nad centrem dlouhého ulicovkového města.
Kostel od východu
Graficke pismenko Mikulášovice mají vzhledem ke své délce tři železniční nádraží, kostelu je nejblíž zastávka Mikulášovice střed (asi 400 m) na trati Rumburk - Panský - Mikulášovice. Celým městem projíždějí také autobusové linky. Vychází odtud několik turistických cest k atraktivním cílům (rozhledna Tanečnice, České a Saské Švýcarsko). V místě je koupaliště a dobře vybavený sportovní areál. Přímo u kostela v roubeném domě čp. 2 se nachází výborná restaurace (zkušenost z roku 2007).

Kostel sv. Mikuláše v Mikulášovicích
    Původní kostel v tehdejší vsi byl postaven v letech 1551–55. Z něj se dochovala spodní část západní věže a východní mariánská kaple (původní presbytář). V letech 1694–95 rozšířen (zednický mistr B. Hille), v letech 1750–51 zcela přestavěn (Z. Hoffmann se synem Petrem). Věž vyhořela roku 1842, v letech 1862–63 obnovena a současně výrazně zvýšena. Od roku 2004 velká oprava.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 19.6. 2008

popis

Trojlodní basilika orientovaná k severu stojí na jednom z výběžků hřbetu, lemujícího údolí Mikulášovického potoka, ve kterém leží více než 4 km dlouhé ulicovkové město. Původní renesanční kostel respektoval východní orientaci oltáře: původní presbytář je dnešní mariánská kaple na východě kostela, původní loď se nacházela mezi ní a věží. Po přestavbě v polovině 18. století má kostel výrazné hlavní jižní průčelí s monumentálním přístupovým

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 19.6. 2008