Poutní kostel z 1. poloviny 18. století u "zázračného" pramene, vzniklý přestavbou o málo starší kaple.
Pohled od jihu
Graficke pismenko Kostel je přístupný pěšími cestami z Encovanské ulice (silnice do Polep a Encovan), nebo od Nádražní ulice Černou cestou. Železniční zastávka Křešice u Litoměřic vzdálena asi 500 m, kostel lze mezi stromy zahlédnout při cestě od Mělníka vlevo před ní.
Obcí nevede žádná pěší turistická cesta, prochází tudy polabská cyklostezka.

Poutní kostel Navštívení Panny Marie v Křešicích
    Původní kapli nad pramenem postavil litoměřický barokní architekt Ottavio Broggio v letech 1708–12. Do dnešní podoby ji týž autor rozšířil v letech 1729–32. Vzhledem ke své poloze v úžlabině souběžné s Labem (staré zanesené rameno?) několikrát poškozen velkou vodou, naposledy těžce roku 2002. Od té doby opravován.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 19.6. 2008

Navštívení Panny Marie

popis

Kostel je jednolodní, s barokní dynamickou disposicí. Oltář je orientován k severozápadu. Dnešní závěr kostela (apsida) tvoří původní kaple, před ni představen téměř čtvercový presbytář a obdélná loď s konkávně vydutými risality s postranními vchody. Severovýchodní je dnes jediným funkčním spojením interiéru kostela s vnějškem, protože jeho protějšek i někdejší jihovýchodní hlavní portál jsou zazděny. Do přední části lodě vložena kruchta. Loď i