Kaple byla postavena pravděpodobně ve 14. stol. na městských hradbách v areálu farního kostela. V 16. stol. byla stavebně upravena (nově zaklenuta), později prošla barokní úpravou. Kaple sloužila k modlitbám Růžencového bratrstva (odtud název), později jako farní knihovna, dnes je prázdná.
vstup do kaple
© Milan Caha 05/2011
Graficke pismenko Růžencová kaple stojí za závěrem farního kostela Povýšení sv. Kříže na hradbách středověkého města, z jejichž parkánu je vidět její východní část. Přístupná bývá při Evropských dnech kulturního dědictví.

Růžencová kaple v Kadani
    Kaple vznikla pravděpodobně ve 14. století na městských hradbách v areálu farního kostela královského města. V 16. století nově zaklenuta a vymalována loď, další úpravy barokní. Sloužila k modlitbám Růžencového bratrstva (odtud název), později jako farní knihovna, dnes prázdná.

popis

Kaple s obdélnou lodí, položenou napříč k ose presbytáře. Západní průčelí zaniká ve farní budově, východní s gotickými články vystupuje nad hradební zeď. Presbytář zaklenut paprskovou žebrovou klenbou, loď renesanční hřebínkovou klenbou s dobovou výmalbou. V současné době bez zařízení.

Chomutov  (CV)
    Kadaň