Původně gotický, barokně přestavěný kostel v jedné z mála zachovaných vsí mezi Mostem a Chomutovem.
kostel sv. Václava od západu
Graficke pismenko Strupčice leží asi 1,5 km severně od silnice II/251 (Havraň – Chomutov). Nejbližší vlakové spojení nabízí Jirkov zastávka na trati Ústí n. L. – Chomutov (přibližně 4 km), autobusové spojení s Mostem a Chomutovem je zejména ve volných dnech sporadické. Přes obec nevede žádná turistická značka, terén je příznivý pro cykloturistiku.

Kostel sv. Václava ve Strupčicích
    Původně gotický kostel ze 14. století byl upraven pozdně goticky, renesančně a barokně, naposledy přestavěn a rozšířen roku 1780. Od roku 1945 postupně chátrá, představuje dnes pravděpodobně nejvýznamnější zachovalou památku mezi Mostem a Chomutovem jižně od řeky Bíliny.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 19.6. 2008

popis

Jednolodní kostel s mírně užším čtvercovým presbytářem, na jeho severním boku sakristie a mohutná čtvercová věž s bedněným zvonovým patrem a šindelem krytou bání s lucernou. V západním průčelí hlavní vchod krytý malou předsíní, nad ní nika se sochou patrona. Volutový štít s hodinami, vrcholící tympanonem. Ve východní stěně závěru zachováno zazděné gotické okno s kružbou, fungující okna upravena pozdně barokně. Portál do sakristie pozdně gotický,