Jediná hrázděná zvonice v Čechách, dochovaná v celé výši, tvoří součást kostelního areálu ve dříve samostatné vsi Církvice, nyní části statutárního města Ústí n. Labem. Hrázděná konstrukce je vyplněna cihlovým zdivem.
Hrázděná zvonice Církvice
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Malá ves Církvice, která je prvně zmiňována r. 1357, se nachází v kouzelné části labského údolí. Od r. 1980 patří k městskému obvodu Ústí nad Labem-Střekov. Leží na pravém břehu Labe v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Její jméno je odvozeno od slova „cierkev“, tj. od dřevěného neopevněného kostela, který tu v minulosti stával. Dříve byla též nazývána německy Zirkowitz. Ve středověku se zde nacházely vinice ústeckých měšťanů. Církvicemi prochází pravobřežní silnice II/261 z Liběchova přes Ústí n. Labem do Děčína, dále Labská cyklostezka a železniční trať 072 z Lysé nad Labem do Ústí nad Labem, zastávka tu však není.
Kostel se zvonicí se nachází přímo nad břehem řeky.
25.4. 2016

historie

Jediná zachovaná česká, v celé výši hrázděná zvonice pochází zřejmě z doby stavby sousedního kostela, tj. z počátku 18. století. Pravděpodobně v 19. století došlo k výměně výplně hrázděné konstrukce za cihlovou, při níž se změnil tvar zvukových oken. Počátkem 90. let 20. století byla zvonice opravena. Dnes ve zvonici visí pouze malý litinový zvon od J. Pragnera z r. 1918. Vedle něj je prázdná dřevěná hlava, jejíž zvon byl přenesen do kostela

Ivan Grisa, dle K. Kuča, České, moravské a slezské zvonice, 19.6. 2008

popis

Na nízké zděné omítané podezdívce spočívá hranolová hrázděná konstrukce, vyplněná režným cihlovým zdivem. V každém boku dvě zvuková okna s dřevěným ostěním, které končí trojúhelným "záklenkem". Střecha zvonice je jehlancová s oplechovanou lucernou. Zvonice stojí na bývalém hřbitově a vstupuje do jižní části hřbitovní zdi. Východně od ní se nachází jednoduchá barokní vstupní brána a před ní barokní socha sv. Jana Nepomuckého z 18. stol.