Původní areál kláštera františkánek z r. 1651, převzal po jeho zrušení Josefem II. řád sv. Voršily, který mu vtiskl současnou podobu. Za komunismu byl znárodněn a v r. 1991 vrácen. Dnes je v objektu obchodní dům a kostel spravuje řeckokatolická církev.
Klášterní kostel sv. Josefa
Graficke pismenko Klášter patronky řádu sv. Voršily s kostelem sv. Josefa se rozkládá na východním okraji středu města, na méně frekventované ulici Josefská. Nachází se jenom kousek od více známějšího minoritského kostela sv. Janů. Dnes jsou budovy kláštera z větší části opraveny a jeho prostory zaujímají různé firmy, obchody a restaurace, takže je volně přístupný.
Samotný barokní kostel sv. Josefa má ve správě brněnská řeckokatolická církev a konají se zde pravidelné bohoslužby v ukrajinštině i staroslověnštině.
Ondřej Navrátil, 17.6. 2008

Historie kláštera františkánek, později voršilek
    Jakmile se Markéta, manželka zámožného brněnského zlatníka stala vdovou, vstoupila roku 1484 do řádu sv. Františka. Posléze jí následovaly další vdovy a chudé dívky. V roce 1487 si koupily dům před Židovskou bránou (v místech dnešního vlakového nádraží) nedaleko kláštera františkánů, kde žily pod vedením převorky Kateřiny Stinar ze Švédska. Kardinál František z Dietrichsteina změnil řádový dům na klášter řeholních terciářek sv. Františka

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.