Moje místa 0
Rozložitá dřevěná zvonice se zděným přízemím stojí kvůli slyšitelnosti zvonění vysoko nad farním kostelem, umístěným v hlubokém údolí Doubravy. Umístění mohlo mít i obranné důvody (výhled do okolí). Doba stavby ani případný architektonický vývoj nejsou známé.
Zvonice od východu
Zvonice stojí na západní straně Školní ulice nad údolím Doubravy asi 200 m od mostu silnice II/337 (Ronovská ulice).

Zvonice ve Žlebech
    Zvonice neznámého stáří stojí nad centrem městečka i farním kostelem na hraně údolí Doubravy. Umístění bylo zřejmě dáno snahou o maximální slyšitelnost zvonění, mohlo se jednat i o obranné důvody (možnost sledování planiny východně od městečka a zámku).

popis

Nízká zděná podezdívka se vstupními dveřmi od západu nese stupňovitou dřevěnou štenýřovo-vzpěradlovou konstrukci. Nad bedněným patrem s obloukovými zvukovými okny nízká jehlancová střecha s lucernou.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, České, moravské a slezské zvonice, 16.6. 2008