Gotický kostel opevněné vsi s unikátním síňovým čtyřlodím, postaven v poslední čtvrti 14. století.
- podoba kostela po rekonstrukci
Graficke pismenko Kostel stojí ve východní části opevněné vsi, obrostlý vysokými lipami, které ho ze značné části zakrývají. Obklopuje ho vysoká zeď hřbitova s branou na severu (z návsi).
Přístup do vsi je po žluté a modré turistické značce (od Žďáru a Trhových Svin), autem po silničce ze Žďáru (z II/156).

Kostel sv. Jana Křtitele v Žumberku
    Před rokem 1412 zaklenut presbytář. Roku 1423 vypálen husity, 1455 nově vystavěno čtyřlodí a věž. Roku 1837 vyhořel, 1875–81 nově opraven.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.6. 2008

popis

Orientovaný gotický kostel s téměř čtvercovým síňovým čtyřlodím, zaklenutým síťovou klenbou na třech řadách po dvou sloupech. Mimo jeho osu stojí na jedné přímce hranolová věž s dlátkovou střechou a pravoúhlý presbytář, zaklenutý jedním polem křížové klenby. Severně od něj nižší sakristie. Dodatečně připojena jižní obdélná předsíň. Čtyřlodí i presbytář zastřešeny strmými sedlovými střechami s trojúhelnými štíty. Střecha presbytáře přechází do