Moje místa 0
Románský kostel, přestavěný barokně, původně součást panského dvorce. V Čechách je výjimečný svou bohatou výzdobou. Kostel je dlouhodobě v rekonstrukci.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 02/2011
Graficke pismenko Kostel stojí v západní části obce, nad břehem Doubravky. Od železniční stanice na trati Kolín - Česká Třebová je vzdálen necelý kilometr po žluté turistické značce. Autem lze přijet po silnici II/327 od Týnce nad Labem (kostel vpravo), resp. Nových Dvorů (kostel vlevo).

Kostel sv. Prokopa (původně Panny Marie) v Záboří nad Labem
    Kostel vznikl kolem roku 1150 jako patrová kaple šlechtického dvorce (snad majetek Miroslava, zakladatele sedleckého kláštera) s apsidou na východní straně a věží nad středním polem. Před rokem 1200 k jižní stěně přistavěna rozměrná otevřená předsíň. Po požáru roku 1658 nebo 1685 kaple přestavěna na neorientovaný kostel: z vlastní kaple byl zřízen presbytář, na místě původní apsidy postavena sakristie a uzavřením předsíně vytvořena loď,