Barokní poutní areál na úbočí kopce jižně od města. Zbudován počátkem 18. století nad studánkou, jejíž vodě byla připisována zázračná moc, zejména pro léčení očních neduhů.
Kostel Nejsvětější Trojice u Trhových Svinů
Graficke pismenko Poutní areál je dostupný pěšky z centra Trhových Svin (přibližně 2 km) po červené značce (směr Slavče) nebo naučné stezce Trhové Sviny (přes Buškův Hamr s exposicí hamernictví). Autem lze dojet po silnici III. třídy k Boršíkovu, za osadou U Svaté Trojice odbočuje vpravo (ve směru od Svin) vozová cesta.

Poutní kostel Nejsvětější Trojice u Trhových Svin
    Postaven byl v letech 1705–09, počátkem 19. století doplněn o trojúhelníkovou kapli nad studánkou. Na přelomu tisíciletí důkladně opraven.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, díl 4, 16.6. 2008

popis

Jeden z typických barokních areálů, postavených důsledně na základě symbolických čísel: zde trojky jako symbolu Boží trojice. Centrem je šestiboký kostel se třemi oblými a třemi hranolovými kaplemi. Šestiboký ambit akcentován třemi hranolovými věžemi ve středech tří svých stran. Dodatečně dostavěná trojboká kaple u studánky s trojúhelníkovými okénky. Vnitřní zařízení kostela pochází celé z počátku 18. století.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, díl 3, 16.6. 2008