Děkanský kostel vzniklý postupným vývojem od 13. do 16. století. Jeho součástí je městská věž.
Východní "průčelí" a městská věž
Kostel v severozápadním rohu Náměstí Republiky. Městská věž v létě přístupná jako vyhlídková.

Kostel sv. Petra a Pavla v Soběslavi
    Původní kostel pocházel z doby kolem roku 1280. Jediným jeho zbytkem je sakristie severně od presbytáře. V letech 1380–90 byl nově vystavěn (dochováno obvodové zdivo presbytáře a lodi), původní věž zbourána roku 1444. Po vypálení roku 1485 nově zaklenut, postavena nová věž a kruchta (1485–1516). Roku 1727 přistavěna na jihu kaple sv. Jana Nepomuckého a horní část věže (ochoz a báň). Opraven v letech 1931–32 a v 90. letech 20. století.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, díl 3, 16.6. 2008

popis

Dvoulodní kostel s užším pravoúhlým presbytářem, sakristií a vysokou městskou věží. Orientace na východ (do náměstí) byla v baroku eliminována zřízením štítu nad závěrovou stěnou, který měl evokovat dojem průčelí. Presbytář je sklenut křížovou klenbou, dvojlodí složitou sklípkovou klenbou. Zařízení pochází z 15.–19. století. Dominantou kostela i celého města je vysoká věž u severní stěny dvojlodí.