Areál křižovnické komendy na místě velkomoravského hradiště nad soutokem Dyje a Gránice proti znojemskému hradu. Na místě světského proboštství zřízeno v pol. 13. stol. Úpadek v 16. stol., přestavba v 17. a 18. stol. Od 1958 ve správě boromejek.
Vstupní brána od silnice Znojmo - Mašovice
Graficke pismenko Hradiště se nachází přímo naproti znojemského hradu. Přístup je turistickou cestou přes údolí Gránice a prudkým svahem mezi zbytky starých sadů a vinic (přírodní reservace) nebo po silnici – odbočka ze silnice I/38 (Pražská) ve směru z centra města vlevo za ředitelstvím policie (Hradištská). Přes Hradiště jezdí autobusová linka Znojmo - Čížov.

Hradiště sv. Hypolita
    Na vysokém ostrohu nad soutokem Dyje a Gránice existovalo v 9.–10. století velkomoravské hradiště, které ve funkci správního a vojenského centra celé oblasti předcházelo pozdější Znojmo. Zřejmě již v té době se zde nacházel kostel, jehož nástupcem byl románský objekt, který kolem roku 1240 připadl řádu křižovníků s červenou hvězdou. Ten si zde vybudoval jedno ze svých hlavních sídel, které přežilo i husitské války a následné reformační období.

klášter
     Znojmo  (ZN)