Dominantní pozdně gotický kostel se staršími částmi. Studna, nacházející se v jeho nejstarší části, se stala vyhlášeným poutním místem.
pohled na kostel od rakouské strany
© Jan P. Štěpánek 09/2012
Graficke pismenko Hnanice leží na silnici ze Znojma do Retzu. V okolí je řada pěších i cyklistických cest, lze odtud dojít do jižní části národního parku Podyjí. Do obce zajíždí autobusová linka Znojmo - Šatov.

Kostel sv. Volfganga v Hnánicích
    Nejstarší částí stavby je studniční kaple, přiléhající šikmo k východní stěně pozdně gotického trojlodí. Její presbytář a sousední sakristie s depozitářem v patře je pozdně gotický. K západní části studniční kaple přiléhá kaple (sv. Linharta?). V letech 1480–98 probíhala stavba nového kostela, který měl starší chrám (dnes studniční kapli) zcela nahradit. Podařilo se však vybudovat jen trojlodí a západní věž. Stavěla ho zřejmě stejná huť, jako

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Moravy a Slezska, svazek 1, 16.6. 2008

popis

Kostel se vzhledem ke svému stavebnímu vývoji skládá ze dvou výrazně odlišných částí: nízké a rustikálním dojmem působící studniční kaple a velkolepého trojlodí s vysokou obrannou věží. Mezistupněm mezi oběma je kaple sv. Linharta, vsazená mezi východní stěnu trojlodí a jižní stěnu studniční kaple. Ta je sice stejně vysoká jako starší část, svou polohou ale respektuje polohu trojlodí a neuskutečněného presbytáře. Východní stěna trojlodí při