Původně gotický, renesančně a barokně upravený kostel ve venkovské části Olomouce.
Kostel sv. Barbory v Olomouci - Chválkovicích
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Kostel stojí po cestě z centra Olomouce na Svatý Kopeček na Selském náměstí (náves Chválkovic). Nejbližší zastávka MHD (autobusové linky 11 a 13) Selské náměstí je vzdálena asi 50 m, v blízkosti lze bez problémů parkovat.

Stavba je pravděpodobně gotického původu (zazděné okno v závěru), horní část věže upravena renesančně, kostel barokně v letech 1656–62, 1690. Poslední velká úprava roku 1853, v 90. letech 20. století opraven. Od roku 1856 farní.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 16.6. 2008

popis

Jednolodní orientovaný kostel s mírně odsazeným, polygonálně uzavřeným presbytářem. Loď i závěr zesíleny odstupňovanými opěráky. Na východní straně závěru zachováno zazděné okno s lomeným obloukem, ostatní okna ukončena kruhovým záklenkem. Střecha sedlová, se západním štítem. V čele západního průčelí stojí dvoupatrová hranolová věž, zakončená obloučkovou atikou. Do prvního patra vede vřetenové schodiště ve vížce, přiléhající k boku věže.