Stavbu zámku v Březnici zahájili pánové z Bünau počátkem 17. století. Roku 1603 bylo dokončeno dnešní západní křídlo, zvané starý zámek. Novější část se čtyřmi nárožními věžemi pochází z 18. století, současnou podobu získala v následujícím věku. Po devastaci v 90. letech obnoven pro potřeby NPÚ.
Severní průčelí starého zámku
Graficke pismenko Z centra města je zámecký areál dosažitelný trolejbusovými linkami 51, 56, 58 a 59 (zastávka Krásné Březno), přibližně 200 m jižně leží železniční stanice Ústí nad Labem sever. Ze silnice I/62 lze odbočit vlevo do ulice U cukrovaru, dále vpravo Drážďanská (od Prahy), resp. do Podmokelské (od Děčína).

Zámek v Krásném Březně (Březnici)
    Nejstarší částí zámku je podélné křídlo u kostela sv. Floriána. Jako náhradu původního sídla panství (hradu Blansko) vzniklo na přelomu 16. a 17. století. V 18. století vznikla novější část. Okolní park, vybavený řadou zahradních stavbiček (mj. vyhlídková věž), byl významně zasažen stavbou nové komunikace do Neštěmic za II. světové války. V současné době v majetku Národního památkového ústavu, který sem po dokončené rekonstrukci přestěhoval na

popis

Nejstarší část zámku ("starý zámek") je podélné patrové stavení s novodobou omítkou, z níž vystupují jen sluneční hodiny s datovacím nápisem. Tzv. nový zámek má čtvercový půdorys kolem centrální dvorany, v nárožích stojí válcové věže s cibulovými báněmi. Je rovněž jednopatrový, stojí ale na zvýšené terase, přístupné po hlavním schodišti od jihozápadu.

Ústí nad Labem  (UL)
    Ústí nad Labem-Krásné Březno