Architektonicky cenný soubor průmyslových objektů, součást někdejšího továrního areálu, založeného r. 1865 F. Wannieckem. Nově zakomponovány do komplexu nákupního a společenského centra Galerie Vaňkovka, který vyrostl do r.2005 na místě areálu.
nároží bývalé strojírny továrního areálu Vaňkovka
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Výjimečný architektonicky cenný průmyslový areál, který presentuje průmyslový rozvoj moravské metropole Brna.
Přesněji by se mělo hovořit o několika cenných objektech zaniklého průmyslového areálu, jehož plochu využilo na počátku 21. století obří nákupní centrum, pojmenované stylově Vaňkovka.
Obchodní centrum může budit a doposud budí vzrušené debaty. Jak by však vypadal areál Vaňkovky i s několika památkově cennými budovami, nebýt obchodního centra? Nebyl by to jen šedý, špinavý a zchátraly komplex bez budoucnosti?
Odpovědi jsou na každém z nás. Proto, zajděte se na Vaňkovku sami podívat a posuďte sami.

Historie průmyslového areálu Vaňkovka
    Historie průmyslového areálu Vaňkovala se začala psát v roce 1865, kdy Fridrich Vaněk (Friedrich Wannieck) založil na Trnité ulici malou strojní továrnu. Ta se stala základem později mnohonásobně rozšířeného továrního areálu. Tento význačný průmyslový kout Brna se dožil přelomu 20. a 21. století. Prošel mnoha stavebními změnami, dílčími úpravami i způsoby využití. Na konci 20. století byly některé jeho části prohlášeny za státem chráněné