Původně románský, v gotice vícekrát přestavěný farní kostel podhorského městečka.
Pohled od západu
Graficke pismenko Horní Stropnice leží na silnici z Nových Hradů do Kaplice. Přímo v obci je kemp s koupalištěm a sportovní hala. Lze odtud nastoupit na několik turistických cest k cílům v okolí (Dobrá Voda s Kraví horou, Cuknštejn, Nové Hrady a Terčino údolí).

Kostel sv. Mikuláše v Horní Stropnici
    Nejstarší památka podhorského poddanského městečka, založeného koncem 13. století nad údolím říčky Stropnice na samém úpatí Novohradských hor. Z původního románského kostelíka se zachovala věž, stojící dnes mezi presbytářem a trojlodím. Postupně byl rozšiřován a upravován ve 14. století, po požáru roku 1486, roku 1567. V 18. století přistavěna dnešní sakristie na jižní straně hlavní věže, v 19. pak schodiště na kruchtu severně od vstupní věže v

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 8.6. 2008

popis

K mohutné románské věži se připojuje směrem k východu pětiboce uzavřený presbytář s vnějšími opěráky a křížovou klenbou, směrem k západu síňové trojlodí z 15. století síťově zaklenuté. Na severní straně věže stojí obdélná kaple sv. Kateřiny (původní sakristie), zaklenutá jedním polem křížové a jedním polem hvězdové klenby. Jižní stranu věže kryje nová sakristie z 18. století. Před trojlodím na západní straně stojí hranolová hodinová věž a