Barokní palác vystavěný kardinálem Wolfgangem H. ze Schrattenbachu v r. 1725 na místě starších budov s got. jádrem. Od 19. stol. využíván obchodně (kavárna, pošta, obchody). Od r. 1951 sídlo Knihovny Jiřího Mahena.
uliční fronta paláce z ulice Kobližná
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Barokní měšťanský palác čp. 4 na nároží brněnských ulic Kobližná a Poštovská, pojmenovaný podle nejvýznamnějších majitelů – hrabat Schrattenbachů. Budova s nově opravenou barokní fasádou je již více než půl století sídlem Knihovny Jiřího Mahena.

turistické

Zajímavostí Schrattenbachova paláce je pobyt jedenáctiletého Wolfganga Amadea Mozarta. Ten zde u F. A. Schrattenbacha pobýval v letech 1767–68 se svými rodiči. Mladý Mozart měl 30. prosince 1767 v divadle Reduta koncert. V roce 1956 byla na průčelí paláce osazena pamětní deska upomínající na pobyt tohoto hudebního genia.

historie

Měšťanský palác byl vystavěn na základech několika středověkých domů, které stávaly podél ulice Kobližné a pozdější Poštovské. Dříve ulicí Kobližnou stékal městský potok (či spíše povrchová městská stoka), dnes zatrubněný. Tento potok stékával ze severovýchodních svahů Špilberka, do města vtékal v místě zaniklé Veselé brány (nároží Veselé a České ulice), protékal náměstím Svobody, Kobližnou ulicí a město opouštěl u Měnínské brány. Poté vtékal do

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.