Qustenberkové v l.1729–1730 přestavěli tvrz na zámek. Z projektu se uskutečnila jen stavba západního křídla s kaplí, severní a východní křídla jsou pozůstatky hosp.budov, které patřily k tvrzi. V současnosti je opuštěný a značně začíná chátrat.
Pohled na zámek od západu
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Javorná leží 6 km jihozápadně od Bochova u silnice spojující Bochov z Bečovem nad Teplou. První zpráva o vsi i o zdejší tvrzi pochází z r. 1366, kdy patřily Luitoldovi z Javorné. Začátkem 15. stol. drželi Javornou Házmburkové a v l. 1412 – 1567 pánové z Plavna. Dalšími majiteli byli Hasištejnští z Lobkovic a od konce 16. stol. Colonnové z Felsu. Těm za účast na stavovském povstání v l. 1618 – 1620 byl majetek zkonfiskován a vlastníkem se stal Albrecht z Valdštejna. V roce 1623 je prodal Qustenberkům, kteří v l. 1729 – 1730 přestavěli tvrz na zámek. Z původního rozsáhlého projektu se uskutečnila jen ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 26.1. 2006