Manýristická centrální kaple na vrcholu kopce Modla v sousedství hradu Buchlov. Sloužila jako pohřebiště jeho majitelů v 17.–20. století.
Kaple od jihu
Kaple stojí u turistické značené cesty z Buchlovic na hrad Buchlov. Výstup vede vzrostlým bukovým lesem.

Kaple sv. Barbory na kopci Modla u Buchlova
    Na kopci se starou sídelní tradicí (doložen lid popelnicových polí, laténská kultura) stála kaple zřejmě již ve 13. století. První písemná zmínka z roku 1412. Roku 1672 postaven nový objekt ve stylu pozdního manýrismu. Projektant je nejistý, uvažuje se o G. P. Tencallovi, J. Křt. Ernovi či jiných. Sloužila jako pohřební pro Petřvaldské a Berchtoldy až do 20. století. V sousedství až do II. světové války existovala poustevna řádu františkánů,

Ivan Grisa, dle internetových stránek hradu Buchlova, 8.6. 2008

popis

Manýristická centrála na půdorysu řeckého kříže, zaklenutá kopulí s lucernou. Ramena obklopena kaplemi s oratořemi v prvním patře, vzájemně průchozími, takže celkový půdorys se blíží čtverci. V podzemí čtyři hrobky šlechtických majitelů Buchlova. Na hrob Zikmunda II. a Josefiny Berchtoldových druhotně použit italský terakotový reliéf ze 16. století s Madonou.

Zlínský kraj
     Uherské Hradiště  (UH)