Barokní poutní kostel v dominující poloze nad okolím Nových Hradů nad pramenem, považovaným za léčivý.
Kostel na Dobré Vodě

Poutní kostel Panny Marie Dobré rady v Dobré Vodě u Nových Hradů

Graficke pismenko Výrazná dominanta Novohradska vznikla v letech 1708–15 z iniciativy hraběte Karla A. Buqouye. V roce 1729 vyzdoben freskami, přemalovanými při opravě roku 1888.
Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 6.6. 2008

popis

Barokní dvouvěžová centrální stavba, obklopená ze tří stran ambitem, stojí na vysoké terase, vyrovnávající příkrý svah úbočí Kraví hory. Od silnice se k ní vystupuje dvouramenným schodištěm, zdobeným soudobými plastikami. Pod ním se nachází trojdílná otevřená kaple. Sám kostel je orientovaný k východu, vzhledem ke konfiguraci terénu je hlavním průčelím severní bok. Stavba je téměř dokonale symetrická: na západním i východním boku kostela stojí