Mohutná dřevěná zvonice neobvyklého osmibokého půdorysu s jehlancovou střechou završenou lucernou v areálu farního (dříve i klášterního) kostela Nejsvětější Trojice. Doba stavby není známá, pravděpodobně v 16. nebo 18. století.
Pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Sezemice leží na silnici I/36 Pardubice – Holice. Samotný kostelní areál stojí na výjezdu z města směrem na Holice. Nejbližší železniční stanice je v Pardubicích, přes město nevede žádná značená turistická cesta. Okolní terén je vhodný pro cykloturistiku.

Zvonice u kostela Nejsvětější Trojice v Sezemicích
    Jedna z nejmohutnějších dřevěných zvonic v Čechách byla postavena buď v 16. či 18. století. Pro první možnost svědčí stáří dochovaných zvonů (1554, 1557), nelze však vyloučit ani období barokní přestavby sousedního kostela (1724). Bezpečně je doložena až k roku 1754. Vzhledem k pravděpodobné neexistenci kostelní věže, dané i dočasným klášterním využitím kostela a cisterciáckými stavebními regulemi, nelze vyloučit, že je současná zvonice

Ivan Grisa. dle Karel Kuča, České, moravské a slezské zvonice, 5.6. 2008

popis

Mohutná převýšená dřevěná plášťová konstrukce osmibokého půdorysu (hrany měří cca 4 m, obvod zvonice tak činí 32 m), završená helmicovou střechou s cibulí, vytváří obal pro vzpěradlovou konstrukci zvonové stolice. Ta není s pláštěm konstrukčně spojena. Stolice je zvláštní tím, že má dvě patra, obě dodnes osazená zvony. Zvonice stojí severně od kostela, u vchodu na bývalý hřbitov.