Gotický, barokně upravovaný kostel, využívaný v 13.–15. století klášterem cisterciaček. Neobvyklá jednolodní dispozice se dvěma bočními kaplemi.
Graficke pismenko Sezemice leží na silnici I/36 Pardubice – Holice. Samotný kostelní areál stojí na výjezdu z města směrem na Holice. Nejbližší železniční stanice je v Pardubicích, přes město nevede žádná značená turistická cesta. Okolní terén je vhodný pro cykloturistiku.

Kostel Nejsvětější Trojice v Sezemicích
    Původně zřejmě ještě pozdně románský kostel (v západní části zachováno cihelné zdivo) byl po roce 1270 rozšířen pro potřeby nově vzniklého kláštera cisterciaček. Ten zanikl roku 1421 při tažení husitů do východních Čech. Koncem 15. století zvýšena dlažba v lodi, roku 1726 barokně upraven (plány signovány "Carl Antoni Reina"), roku 1873 renovován pod vedením A. Schmoranze. Poměrně vzácný případ kostela, který sloužil zároveň pro

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 1980 a Karel Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 5.6. 2008

popis

Jednolodní bezvěžový kostel s trojboce uzavřeným presbytářem, orientovaným k východu. Po obou stranách lodi k ní přiléhají nižší kaple. Vnější fasáda lodi a presbytáře je v zásadě barokní, s četnými pozůstatky staršího stavu (opěrné pilíře s fiálami). Obě kaple mají dosud původní gotická okna s kružbami. Vstup do kostela kryje novodobá nízká předsíň u západního portálu. V severozápadním rohu lodi je věžovité točité schodiště. V interiéru se

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 5.6. 2008