Kaplička byla vybudována v roce 1923 a stojí na místě staré zvonice z 18. století. Je zasvěcena sv. Cyrilovi a Metodějovi. Kříž u ní je z roku 1862.
Studenec
© Ivo Rozehnal, 06/2008
Graficke pismenko Studenec je malá vesnice u Čelechovic na Hané pod jihovýchodním cípem hory Kosíře. Část obce je využívána převážně k rekreaci. Chaty využily příhodného teréního žlabu nad zdejším potokem. Nad vesnicí se klikatí žel. trať Kostelec na Hané – Olomouc.
Ivo Rozehnal, 3.6. 2008

historie

O Studenci je první písemná zmínka již v roce 1141. Už tehdy se uvádí, že olomoucká metropolitní kapitula zde vlastnila své majetky. Pod olomouckou kapitulu patřila část obce s poplužími, až do roku 1848. Menší část vesnice zde celý středověk vlastnila drobná šlechta, převážně s blízkými vztahy k sousedním Čelechovicím. Východně od obce býval les. Dnes ho připomíná jen polní trať zvaná Háj. Přestože zde církev trvale působila po staletí, zdejší

Prostějov  (PT)
    Studenec