Kaple pocházející z roku 1820 je zasvěcena sv. Andělům strážným. Kříž u ní pochází z roku 1911.
Kaple
© Ivo Rozehnal, 05/2008
Graficke pismenko Kaple je malá vesnice, ležící pod jihovýchodním úpatí hory Kosíře, asi 1,5 km od Čelechovic na Hané. Kromě PP Velký Kosíř, jsou v okolí např. lázně Slatinice. Okolí je velmi vyhledáváno cykloturisty. V obci je žel. stanice tratě Kostelec na Hané - Olomouc.
Ivo Rozehnal, 3.6. 2008

historie

Obec Kaple má název po původní kapli, která tam stávala v 17. století na pozemcích kláštera sv. Kláry v Olomouci. Na počátku 18. století byla kaple zpustlá a nevyužívaná. Až v roce 1727 abatyše Leopoldina zajistila kaplana. Mše se však mohla sloužit jen v den založení kaple, o svátku Panny Marie. Vesnice u svatostánku vznikla roku 1789, kdy došlo k rozpalcelování čelechovického panského dvora. Přesto je zde již v roce 1777 v písemnostech

Prostějov  (PT)