Hrady.cz
Pouhé zbytky zdiva zůstaly po hradu, patřícím zřejmě pánům ze Šternberka. Jeho historie trvala jen desítky let. Stával na ostrožně ze dvou stran obklopený hlubokým srázem. Jeho definitivní konec nastal po stavbě silnice Opava-Olomouc v letech 1775-7.
hradní příkop

Loupežníci ze Šterneku

Graficke pismenko Hrady Medlice a Šternek se staly sídlem loupeživých rytířů. Po obchodní cestě přes Dvorce do Opavy jezdilo mnoho obchodníků, a tak jejich živnost rostla. Hradní posádky pořádali společné výpady. Kdykoliv některý z hradů oblehly měšťanská vojska, přispěchala druhá hradní posádka na pomoc a útočníky pak společně zahnali. Dorozumívali se prý zvláštním způsobem. Mezi hrady měli zavěšený tenký drát, na jehož konci měli zvonky. V nebezpečí tak varovali druhou posádku. Drát byl tak tenký, že nebyl vidět.
Jednou však Dvorečtí oblehli hrad Melici. Jeden měšťan měl ochočenou vránu. Ta však usedla na tenký drát a signalizaci prozradila. Měšťané drát přeřezali a hrad dobili. Posádka hradu Šterneku o ničem nevěděla a o několik dnů poté byla přepadena a pobita. Dvorečtí pak oba hrady rozbořili.
IvoR-Moravskoslezské pověsti (J+J Poláškovi 2000), 14.6. 2006