Hrady.cz
Na místě původního kostela z pol. 14.stol. byl postaven kostel barokní, jehož výstavba započala r. 1754. Věž vystavěna r.1777 a schodiště se sochami a velkým kamenným křížem, vedoucí z náměstí ke kostelu, přistavěno v l.1816 – 1818.
Kostel sv. Máří Magdalény v Krásné Lípě
Pohled od jihu
© Pavel Vítek 05/2008
Graficke pismenko Město Krásná Lípa se nachází 6 km jihozápadně od Rumburka. Leží mezi Národním parkem České Švýcarsko a Lužickými horami. Nachází se zde Správa Národního parku České Švýcarsko. Obec vznikla asi ve druhé polovině 13. století, roku 1731 byla císařem Karlem VI. povýšena na městys a roku 1870 na město.
Kostel sv. Máří Magdaleny leží v centru města nad Křinickým náměstím.

historie

První kostel v Krásní Lípě byl vystavěn v letech 1332 – 1368. Na jeho místě byl v polovině 18. století vystavěn kostel nový. Se stavbou byl započato roku 1754. Podle plánů architekta Jakuba Schwarze stavbu vedl P. Hoffmann. Kostelní věž byla vystavěna roku 1777 a monumentální schodiště se sochami a velkým kamenným křížem vytesaným z jednoho kusu kamene, vedoucí z náměstí ke kostelu, bylo přistavěno v letech 1816 – 1818.

popis

Kostel sv. Máří Magdaleny v Krásné Lípě je jednolodní stavba s trojboce zakončeným presbytářem. Aby průčelí kostela směřovalo nad náměstí, rozložené pod kostelem, je vlastní kostel orientovaný k severu. Vybavení interiéru pochází z 18. a 19. století. Hlavní oltář je klasicistní s obrazem od Dominika Kindermanna. Lavice v chrámové lodi jsou rokokové, rokoková (z roku 1765) je i kazatelna, s rokajovou výzdobou, s reliéfem Poslední večeře Páně a se

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 16.6. 2008