Kostel Nanebevzetí Panny Marie postaven v l. 1811–14. V druhé pol.20. stol. kostel postupně chátral a pustnul. Od r.1975 začala postupná záchrana kostela pomocí vlastních nákladů pátera A. Baláže a později pátera F. Jiráska. R.1988 nově vysvěcen.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Doubici
Pohled od jihozápadu
© Pavel Vítek 05/2008
Graficke pismenko Obec Doubice, v současnosti již z velké části rekreační, leží 11 km jihozápadně od Rumburka a 15 km severovýchodně od České Kamenice. Nachází se v krásné poloze na okraji pískovcové oblasti Národního parku České Švýcarsko
Kostel Nanebevzetí Panny Marie leží na malé vyvýšenině uprostřed obce.

historie

O obci Staré Doubice je první zmínka v 15. století. Klasicistní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v letech 1811 až 1814. V druhé polovině 20. stol. kostel postupně chátral, až v šedesátých letech přestal úplně sloužit svému účelu. Dokonce se zhroutila i část hlavní věže. Ale již od roku 1975 začala postupná záchrana kostela a to i bez souhlasu tehdejších státních a stranických orgánů. Opravy na vlastní náklady prováděl páter Alexej

popis

Klasicizující kostel Nanebevzetí Panny Marie je trojlodní stavba s polokruhově zakončeným presbytářem. Při severní straně umístěna obdélníková sakristie. V západním průčelí je vztyčena hranolovitá věž s cibulovitou bání. Hlavní vstupní dveře do kostela jsou usazeny v rokokovém kování. Zařízení kostela je prosté, pochází z počátku 19. století.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 1.6. 2008