Morový sloup ze 2. čtvrtiny 18. století. Vystavěn jako vděk za odvrácení moru. 7 metrů vysokému sloupu dominuje socha Panny Marie. Po stranách sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha a bl. Jana Sarkandera.
celkový pohled na morový sloup od východu
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Cennou dominantou holešovského náměstí Dr. Edvarda Beneše je kamenný morový sloup v jeho jižní části při farním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Sloup pochází z 18. století a byl vystavěn jako poděkování za odvrácení moru.

historie

Morový sloup byl vystavěn ve 2. čtvrtině 18. století na památku konce velkého moru a jako vděk obyvatelů Holešova za jeho odvrácení. Autorem sloupu je neznámý sochař, patrně autor soch na průčelí farního kostela.
    Jan P. Štěpánek dle info na místě, 26.5. 2008

popis

Morový sloup se skládá ze tří hlavních částí. Pískovcového zábradlí tvořícího trojúhelné ohrazení se sochami, vysokými cca 1,35 m – sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha a bl. Jana Sarkandera ve vrcholech, dále z podstavce, na nějž je posazen válcový sloup a samotné sochy Panny Marie doplněné andílky na vrcholu sloupu. Celková výška sloupu dosahuje 7 metrů.

socha, monument
    Zlínský kraj