Písemnými prameny nedoložená předpokládaná tvrz v Žárovicích měla údajně stát na parcelách kolem domů čp. 26 až 31. Napovídají tomu terénní nerovnosti a místní název "Na tvrze". Ves je poprvé připomínána roku 1131.
místo tvrze se léty nemění, jen zmizely dva velké stromy
Graficke pismenko Obec Žárovice leží necelé 2 km západně od města Plumlova nad říčkou Oklukou (Hloučelou). Obcí prochází cyklistická Jantarová stezka a červená turist. značka Prostějov – Malé Hradisko. Západně od obce (v uzavřeném vojejnském výcvikovém prostoru) leží zříceniny tří hradů – Vícova, Smilova hradu a Starého Plumlova.
IvoR, 26.5. 2008

historie

Obec Žárovice je sídelně velmi stará a území je bohaté na četné archeologické nálezy. První písemné záznamy sahají do roku 1131, kdy obec patřila olomoucké kapitule. Z listiny z roku 1391 je zmínka o tzv. Oberských vratech, které byly hranicemi plumlovského panství. Patrně se jednalo o zbytky valů nedalekého hradiště. Podle údajů uvedených v knize pátera F. Müllera, který se celý život zabýval zdejším krajem, měla v obci stávat tvrz, a to v

Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina 2004 P. F. Müller, 26.5. 2008

zaniklý