Barokní kostel Nejsvětější Trojice byl vystavěn v druhé pol. 18. století na místě kaple, pocházející z let 1716 – 1718. Ve štítě na západním průčelí nika se sousoším Nejsvětější Trojice. U kostela hřbitov s pseudogotickou hrobní kaplí.
Kostel Nejsvětější Trojice v Polevsku
© Pavel Vítek 05/2008
Graficke pismenko Obec, prvně připomínaná v lipské městské knize roku 1461, leží 4 km severně od Nového Boru. Obec je podstatně starší než Nový Bor, neboť první osídlenci, skláři, se zde usadili v 16. století a již roku 1683 dostali cechovní privilegia.
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v severozápadní části obce.
V Polevsku se nachází menší lyžařský areál.

popis

Na místě dnešního kostela byla v letech 1716 – 1718 vystavěna kaple. Ale již v druhé pol. 18. století byla přestavěna na současný kostel Nejsvětější Trojice stavitelem Petrem Pavlem Columbanim v barokním stylu. Chrám je jednolodní obdélníková stavba s obdélníkovým, segmentem ukončeným presbytářem a dvoupatrovou hranolovou věží s cibulovitou bání. Ve štítě na západním průčelí je nika se sousoším Nejsvětější Trojice. V interiéru kostela se

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 24.5. 2008

Liberecký kraj