Moje místa 0
Budova postavena v 2. pol. 18. stol. a r. 1804 přestavěn ve stylu empíru. Z té doby pochází i portál. Roku 893 sem bylo přemístěno sklářské muzeum a tomuto účelu složí dodnes.
Sklářské muzeum v Novém Boru
Pohled z náměstí
© Pavel Vítek 05/2008
Město Nový Bor leží 10 km severně od České Lípy. Budova Sklářského muzea se nachází na východním okraji hlavního novoborského náměstí, Náměstí Míru.

popis

Budova muzea postavena v 2. polovině 18. stol. Roku 1804 tehdejší majitel, velkoobchodník se sklem Jan Kryštof Socher, nechal dům přestavět v empírovém stylu. Z té doby pochází i portál, nad kterým je vypodobněna kotva, která byla znakem exportního domu. Na boční stěně domu v nice bývala umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Od roku 1819 dům sloužil jako sídlo exportní sklářské společnosti a sklářské muzeum sem bylo přemístěno až roku 1893.