Budova postavena v 2. pol. 18. stol. a r. 1804 přestavěn ve stylu empíru. Z té doby pochází i portál. Roku 893 sem bylo přemístěno sklářské muzeum a tomuto účelu složí dodnes.
Město Nový Bor leží 10 km severně od České Lípy. Budova Sklářského muzea se nachází na východním okraji hlavního novoborského náměstí, Náměstí Míru.

popis

Budova muzea postavena v 2. polovině 18. stol. Roku 1804 tehdejší majitel, velkoobchodník se sklem Jan Kryštof Socher, nechal dům přestavět v empírovém stylu. Z té doby pochází i portál, nad kterým je vypodobněna kotva, která byla znakem exportního domu. Na boční stěně domu v nice bývala umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Od roku 1819 dům sloužil jako sídlo exportní sklářské společnosti a sklářské muzeum sem bylo přemístěno až roku 1893.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)