Barokní kostel sv. Antonína Paduánského postaven v letech 1777 až 1778. Vnitřní zařízení pochází z konce 18. století. Na venkovní zdi kostela barokní náhrobníky.
Kostel sv. Antonína Paduánského v Kytlicích
© Pavel Vítek 05/2008
Graficke pismenko Obec Kytlice se rozkládá v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory v krásné oblasti pískovcových skal. Nachází se 9 km severně od Nového Boru.
Na jižním okraji obce u silnice do Polevska se nachází chráněné naleziště šafránu. Ten zde byl vysazen ve 20. letech 20. století a vždy na jaře rozkvétá několik stovek květů.

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

popis

Barokní kostel sv. Antonína Paduánského byl vystavěn v letech 1777 až 1778 architektem Janem Václavem Koschem. Prostředky na jeho stavbu věnoval biskup Gürtler, kytlický rodák, místní podnikatel Kittel a majitel panství hrabě Kinský. Kostel je jednolodní obdélníková stavba, zakončená půlkruhovým presbytářem. Průčelí kostela je členěno pilastry, okna zvýrazněná supraportou jsou ukončena polokruhově. Rovněž v průčelí je vztyčena hranolovitá věž.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 23.5. 2008