Martin, Turčianský svätý Martin
Raně gotický farní kostel sv. Martina ve středu stejnojmenného okresního města. Na konci 13. stol. nahradil starší dřevěný kostelík. V 15. století doplněn o jižní a později o severní kapli. V interiéru cenné fresky apoštolů ze 14. století.
vstupní průčelí kostela sv. Martina v Martině
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Raně gotický římskokatolický farní kostel sv. Martina ve středu západoslovenského okresního města, kterému dal patron kostela – sv. Martin – své jméno. Nechce se takřka věřit, že tato poměrně malá a skromná stavba, stíněná stromy, je hlavním svatostánkem tohoto 60 tisícového města.
Kostel sv. Martina se nachází v jižní části Náměstí SNP.

historie

Římskokatolický kostel sv. Martina vznikl někdy před 2. polovinou 13. století, kdy se kolem této původní kaple či malého kostelíka se hřbitovem vyvinula osada, pojmenovaná podle patrona kostela – sv. Martina. Samotné místo osady Martin je prvně písemně jmenováno v listině uherského krále Ladislava VI. z roku 1284. Původní kostelík byl dřevěný a až na konci 13. století byl upraven do podoby zděné budovy postavené ve stylu ranné znievské gotiky

Popis kostela sv. Martina
    Kostel je tvořen jednolodní obdélnou stavbou s obdélným sníženým presbyteriem. Nároží zpevňují starší opěrné pilíře. Hladkému průčelí dominuje štíhlá kvadratická věž pouze s ciferníky hodin, ukončená jehlancovou střechou. V pozdější době byly k přední části hlavní lodi zvenčí přistavěny severní a jižní kaple, které tak opticky rozšířili vstupní průčelí. V mladší době bylo průčelí doplněno o zděnou předsíň.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko