Renesanční zámek v 1. pol. 16. stol. vybudovaný rytíři z Bünau přestavbou pův. tvrze; později vodního hradu. Po r. 1620 do r. 1946 byl ve vlastnictví Thunů. Poté zde bylo učiliště. Od r. 2000 v majetku města, které zámek postupně rekonstruuje. Na zámku je knihovna a jsou zde různé výstavní expozice.

Expozice na zámku:

Graficke pismenko První expozice připomíná působení Rytířů z Bünau nejen v Jílovém.
Druhá expozice nazvaná "Památné kameny Jílového" připomíná historicky významná místa v okolí města (např. Kamenný dvůr v Martiněvsi, loupežnický hrádek na Výrovně, otisky mušlí na Sněžníku).
Třetí expozice "Poklady v zemi ukryté"mapuje historii a vývoj těžby fluoritu na Sněžníku. Tato expozice bude postupně doplňována o další exponáty.

turistické

Na zámku se konají pravidelně kulturní a společenské akce - koncerty, noc na zámku - akce pro děti atp. Nabízí se zde také možnost pronájmu prostor (svatba, firemní školení atp.).

historie

Jílové je poprvé zmiňováno v listině Karla IV. z prosince 1348. Na místě tvrze byl v roce 1370 vystavěn vodní hrad, který byl v 16. st. přestavěn na zámek, postavený ve stylu saské renesance. Přestavbu inicioval saský rod pánů z Bünau, který v roce 1527 koupil zdejší panství. Po bitvě na Bílé hoře ale museli protestantští rytíři z Bünau odejít ze země. Před odchodem prodali panství Kryštofu Šimonovi z Thunu, sídlícímu v Děčíně. Do dnešní podoby

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1976 a www.mujilove.cz), 22.5. 2008

tvrz přestavěná na zámek
     Děčín  (DC)