Mimořádně hodnotná barokní stavba na půdoryse elipsy z let 1710–15 vystavěná F. Hasslerem na místě starší hrázděné kaple z 16. století. Kostel vykazuje prvky hornoslezského uměleckého vlivu. V interiéru hodnotné fresky F. Nabotha a J. K. Handleho.
hlavní vstupní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko V regionu rýmařovska mimořádně hodnotná barokní stavba římskokatolického kostela Navštívění Panny Marie (či také sv. Anny) zvaný však častěji V Lipkách. Stavba na půdoryse elipsy s dlátkovou strmou střechou ukončenou věžičkou se nachází v menším parku na severovýchodním okraji Rýmařova, nedaleko silnice do Bruntálu. Před kostelem se nachází socha Panny Marie Vítězné datovaná do roku 1776 a rustikální sousoší Ukřižování z roku 1812.

historie

Původně hrázděná dřevěná protestantská kaple, která byla po roce 1555 ponechána katolíkům. Současná barokní zděná stavba na půdoryse elipsy byla vystavěna v letech 1710 až 1715 stavitelem Friedrichem Hasslerem. Stavba je ovlivněna tzv. hornoslezským uměleckým vlivem. Pozoruhodné je především pojetí interiéru. Tomu dominuje baldachýnová klenba vsunutá pod oválnou kopuli, vnitřní ochoz a kvalitní fresky od Ferdinanda Nabotha a Jana Kryštofa

Navštívení Panny Marie