Moje místa 0
Synagoga v maurském slohu postavena v roce 1865. Skládá se z modlitebny a dvoupatrové obytné časti, která sloužila jako byt rabína. Dnes je v synagoze městský archiv.
© Milan Caha 05/2008
Židé působili ve Slaném už ve středověku. Magdeburské právo, podle kterého se královské město Slaný řídilo, nedovoloval židům se ve městě usadit, nesměli ve městě přenocovat, za vstup a povolení obchodovat museli platit zvláštní poplatek. Povolení usadit se ve Slaném dostali Židé až v roce 1850. V únoru 1861 zde vznikl první židovský náboženský spolek. Počet židovských obyvatel narůstal – v roce 1877 ve Slaném žilo 370 lidí hlásících se k židovské víře. Jako první modlitebna sloužil sál v jednom z městských hostinců. V roce 1865 se zdejší židovská obec rozhodla postavit synagogu. Nová budova se skládala ze dvou častí: modlitebny a obytné časti, kde bydlel rabín. V r. 1939 žilo ve Slaném 170 Židů. Za druhé světové války nacisté většinu ...
Milan Caha (zdroj PhDr. Michal Pehr, Židovská synagoga,Slánská radnice, Informační zpravodaj Městského úřadu Královského města Slaného, Únor 2003, Číslo 2 / Ročník VI., str. 16), 19.5. 2008