Farní kostel sv. Tří králů vystavěn jako protestantský Lorenzem Ederem ze Štiavnice v r. 1577. Za Jana staršího Kobylky byl po r. 1610 stavebně upraven. V roce 1828 rozšířen o oratoř a kruchtu.
pohled na římskokatolický farní kostel sv. Tří králů od náměstí
od jihu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Nejvýraznější dominantou severomoravského města Břidličná, do roku 1950 Frýdlantu nad Moravicí, je bezesporu římskokatolický farní kostel zasvěcený sv. Třem králům. Nachází se severně od náměstí, na hraně terasy k řece Moravici.

historie

Římskokatolický kostel sv. Tří králů dal postavit původně pro protestanty Vavřinec (Lorenzo) Eder ze Štiavnice, majitel sovineckého panství, v roce 1577. V letech 1610 až 1614 byl kostel stavebně upravován za přispění Jana staršího Kobylky. Stavba byla tehdy zvýšena. V roce 1732 byl kostel a jeho věž postižen vichřicí. Oprava se protáhla až do roku 1734. V roce 1822 byl poměrně zanedbaný kostel opraven a stavebně rozšířen o oratoř a hudební