Kostel Nejsvětější Trojice postaven v l. 1581–1602 původně jako protestantský, r. 1623 zpustošen. V l. 1655–1662 k němu byl přistaven františkánský klášter, r. 1657 uvnitř postavena Loretánská kaple. Dnes patří bosým karmelitánům.
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Renesanční, barokně přestavěný kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v letech 1581–1602. Jeho staviteli byli Mistr Volf a Vlach J. Maceta. Kostel byl vystavěn na místě městského popravišťě zvaného Golgata. Po Bílé hoře, v roce 1620. přešlo město Slaný pod katolickou správu Martiniců ze Smečna. Roku 1623 byl kostel zpustošen procházejícími vojsky. Roku 1655 hrabě Bernard Ignác z Martinic kostel obnovil a založil při něm františkánský klášter. V roce 1657 byla uvnitř kostela postavena loretánská kaple. Klášter byl dostavěn a předán františkánům v r.1662. V roce 1665 po požáru kostela začala barokní přestavba. Při ní vznikla výrazná kopulovitá ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 3. P-Š, Academia, Praha 1980 a www.klasterslany.cz), 17.5. 2008

klášter
     Kladno  (KL)