Raně barokní poutní kostel sv. Isidora z let 1680–1682, jeho autorství je připisováno architektu J. B. Matheyovi. V roce 1798 byl opraven rodinou Kinských. Na průčelí jsou sochy sv. Ondřeje a sv. Pavla od Jana Jiřího Bendla.
průčelí kostela
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Raně barokní poutní kostel sv. Isidora Madridského nechal postavit hejtman slánského kraje Matěj Ondřej Hartman z Klarštejna, vzdáleně příbuzný s rodem Valdštejnů. Hartman z Klarštejna nechal v roce 1673 u cesty mezi Zlonicemi a tvrzí v Budeničkách postavit kamenný pilíř se sochou sv. Isidora. V letech 1680–1682 u něj nechal vybudovat poutní kostel. Jeho architekt není znám, podle podobností s křižovnickým kostelem sv. Františka v Praze se uvažuje o autorství J. B. Matheye. V roce 1798 byl opraven rodinou Kinských. Na průčelí jsou sochy sv. Ondřeje a sv. Pavla od Jana Jiřího Bendla. Ten je též autorem dřevěné plastiky ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1976), 17.5. 2008

Kladno  (KL)