Kostel Narození Panny Marie vystavěn v letech 1333 až 1338 za Jana IV. z Dražic. Od roku 1384 byl kostel farní. Opraven slohově r. 1891. V sakristii je pozdně gotická křtitelnice z růžové opuky.
Graficke pismenko Páleč je doložena roku 1318, kdy ji vlastnil Hron z Pálče. Ve 30. letech 14. století ji získal biskup Jan IV. z Dražic. Kostel Narození Panny Marie byl vystavěn v letech 1333 až 1338. Jan z Dražic věnoval ves klášteru řeholních kanovníků sv. Augustina v Roudnici, kteří od roku 1338 měly ke kostelu patronátní právo. Od roku 1384 byl kostel farním. Po dobytí a zániku roudnického kláštera na počátku husitských válek zanikla i fara v Pálči. Kostel byl opraven slohově r. 1891. Kostel je jednolodní, s polygonálním presbytářem a věží na západní straně. Nad vchodem se zachoval znak biskupa Jana IV. z Dražic. Na severní straně je sakristie. ...

Kladno  (KL)