Původní panská sýpka postavená roku 1751, kterou v roce 1821 koupilo město a přestavělo ji na svou úřadovnu. I poté však sloužila i dalším rozličným účelům, kulturním i správním. V současnosti zde sídlí Městský úřad.
Radnice v Novém Boru
© Pavel Vítek 05/2008
Graficke pismenko Město Nový Bor leží 10 km severně od České Lípy. Budova Městského úřadu se nachází v severozápadním rohu hlavního novoborského náměstí, Náměstí Míru, při silnici vedoucí směrem na Svor a Rumburk.

historie

Nynější budova radnice byla postavena roku 1751 jako panská sýpka. Roku 1821 sýpku koupilo město a přestavělo ji na svou úřadovnu. I poté však budova sloužila kromě městského úřadu i dalším rozličným účelům. Od roku 1893 zde bylo muzeum, další prostory sloužily městské ochotnické scéně, která zde hrála do roku 1835, sídlil zde okresní soud, berní úřad, pozemkové knihy, byly zde zřízeny také 4 vězeňské cely, četnická stanice, městská strážnice,

popis

Původní panská sýpka je barokní dvoupatrová budova s mansardovou střechou, rozčleněná lizénovými rámci. Hlavní portál je zdoben ostěním a nad ním rokokové kartuše se znakem města. Interiéry budovy jsou upraveny novodobě.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 13.5. 2008

Liberecký kraj