Gotický poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1352. V interiéru dřevěná milostná soška Panny Marie Tuřanské. Kostel barokně upraven v 18. století a zrekonstruován na konci 20. století.
Graficke pismenko První písemný doklad o existenci Tuřan je z r. 1115, kdy získal stejnojmennou usedlost kladrubský klášter. Ve 2. pol. 14, stol. se vedle kláštera objevují také majitelé světští. Roku 1405 se objevuje zmínka o panoši Janovi, synu Bohuše z Tuřan. Na počátku 17. stol. vlastnily Tuřany Pětipesští z Chyš a Egerberka, po Bílé hoře jim byly konfiskovány. V roce 1623 je získal Jaroslav Bořita z Martinic a připojil je k panství Smečno. Ves byla ve třicetileté válce zničena, obnovena byla na příkaz Jiřího Adama z Martinic roku1696. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je uváděn roku 1352 ve spojitosti s činností kladrubského kláštera a už ...
Milan Caha (zdroj: Poche a kol.,Umělecké památky Čech T/Ž svazek čtvrtý, Academia, Praha 1982), 12.5. 2008