mincovna

děkanství Rýmařov
Renesanční objekt bývalé mincovny, dnes rýmařovského děkanství, ze 3. čtvrtiny 16. stol. s nárožní polygonální věží. Upravena v 18. a 20. století. Dochovány hřebínkové a valené klenby.
pohled na bývalou mincovnu, současné rýmařovské děkanství od jihu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Budova rýmařovského děkanství na Školní ulici čp. 207, jihovýchodně od farního kostela, byla postavena původně jako mincovna města Rýmařova.
Výrazný patrový objekt s nárožní polygonální věží v severovýchodním nároží obvodu historického jádra města byl založen ve 3. čtvrtině 16. století. Z této renesanční etapy se dochovaly hřebínkové a valené klenby. V 18. století byla upravena štuková výzdoba a pozměněna vnitřní dispozice. Drobnější úpravy proběhly i ve 20. století. Po nějakou dobu budova sloužila i jako fara.

turistické

Zajímavostí rýmařovského děkanství je, že zde v letech 1951 až 1989 žil a působil monsignore ThDr. František Vaňák, arcibiskup olomoucký, metropolita moravský a čestný občan města Rýmařova.