Klasicistní hrobka zlonické větve rodiny Kinských postavená v l. 1836–1841 Rudolfem knížetem Kinským dle návrhu vídeňského architekta Heinricha Kocha. Plastiky jsou dílem vídeňského sochaře Käsmanna.
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Velkou klasicistní hrobku ve tvaru kříže osvětlenou centrální kopulí najdete na půl cesty mezi Zlonicemi a Budenicemi, západně od hřbitovního kostela sv. Isidora. Z obou obcí se k ní dostanete po silničce vedoucí barokní kaštanovou alejí. Hrobka v současné době zarůstá vegetací a chátrá. Díky rozbitým oknům lze nahlédnout do monumentálně řešeného interiéru.
M.C., 11.5. 2008

historie

Hrobku nechal vybudovat Rudolf kníže Kinský, její výstavby se však nedožil. Hrobka byla postavena mezi léty 1836–1841 podle návrhu vídeňského architekta Henricha Kocha. O sochařskou výzdobu se postaral jiný vídeňský umělec, sochař Käsmann. Z jeho dílny pocházejí sochy před vstupem do hrobky, znázorňující alegorii Slávy a Truchlícího anděla i monumentální sousoší Malověrný v centru hrobky, představující Krista pozvedajícího sv. Petra z vln.
    Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech A/J, Academia, Praha 1977), 11.5. 2008