Osamělý kostel na hřbitově patřil původně obci Kostelec, která zanikla během třicetileté války. Původně gotická stavba, barokně přestavená v r. 1700 (stavebník A.J. z Valdštejna) a v r. 1737, tehdy zřejmě stavitelem F. I. Préem.
kostel sv. Gottharda
pohled na kostel od západu

Graficke pismenko Kostel na mírném návrší, obklopený hřbitovem, 400 m jižně od obce Krupá, patřil původně k obci Kostelec, která zanikla za třicetileté války. Kostel, původně gotický, byl barokně přestaven v r. 1700 (stavebník A.J. z Valdštejna) a znova v r. 1737 kdy autorem přestavby byl pravděpodobně F. I. Prée. Jednolodní kostel na půdoryse oválu, k lodi připojena na východě sakristie, na západě pravoúhlá věž. Vnitřní zařízení je barokní. U kostela je barokní márnice.
Jaroslav Valečka (Kol. autorů : Umělecké památky Čech, sv. druhý, K/O, Academia, Praha 1978), 8.5. 2008