Povrchový pozůstatek jednoho z mnoha někdejších důlních děl v Lukavici sloužících k těžbě pyritu, pravděpodobně již od konce 16. století. Dnes nepřístupno.
svršek šachty - pohled od hostince
Graficke pismenko V samotné obci Lukavici lze nalézt ještě poměrně dost artefaktů, připomínajících slavnou průmyslovou minulost vsi. Hlavní je asi barokní zámek z konce 18. století, ve kterém sídlil zdejší báňský úřad. Dalším pozůstatkem je odvodňovací štola, ústící do řeky Chrudimky, jejíž portál je na seznamu kulturních památek. Neméně důležitými jsou i haldy hlušiny porostlé břízkami ležící přímo uprostřed vesnice.
Rostislav Vondra, 7.5. 2008

Historie dolování – Bartolomějská šachta
    Těžební a hornická činnost je v Lukavici doložena již ke konci 16. století a není vyloučeno, že jisté pokusy těžit pyritovou rudu zde byly již v dřívějších dobách. Lukavické hornictví zřejmě nelze srovnávat s minulostí takových oblastí jako bylo Kutnohorsko, Ostravsko a jiné, ale i přesto bychom neměli tuto lokalitu přehlížet, už jen z toho důvodu, že zde byla založena první chemická továrna v českých zemích, která začala fungovat již koncem 18.

popis

Šachta se dnes navenek jeví jako nenápadný pahorek mezi zámkem a hostincem. Svrchní konstrukce vzala časem za své a dodnes se tak zachovala vstupní část do interiérů společně se zbytkem kamenných, nejspíše základových konstrukcí. Vše bylo v nedávné době upraveno a rekonstruováno.