Malý Kozí Hřbet
Kaple z r. 1845. Ves Malý a Velký Kozí Hřbet, která v 15. století náležela k hradu Kašperku. V r. 1458 a později zde vedla Zlatá stezka, cesta spojující Bavorsko s Čechami. R. 1930 zde bylo 320 domů. Obyvatelé byli vesměs zemědělci nebo dřevorubci.
Pohled
Graficke pismenko Ke kapli se dostanete po zelené turistické trase od Zhůří (3 km) nebo z Kašperských Hor (4,5 km). Nejblíže je to z obce Svojše (2,5 km) polní cestou přes Rýžovní potok. Obec Malý Kozí Hřbet se nalézá v zapadlé části pošumaví.
5.5. 2008

historie

Dnešní rekreační osada nedaleko Kašperských Hor vznikla ze dvou obcí – Velkého Kozího Hřbetu (Gross-Ziegenruck) a Malého Kozího Hřbetu (Klein-Ziegenruck). Po husitských válkách vedla přes Malý Kozí Hřbet Zlatá stezka kašperskohorská, spojující Čechy s Pasovem. Ves v té době patřila k panství hradu Kašperk. V roce 1584 přešly vsi „Cimruky Menší s mlýnem a Cimruky Větší“ do majetku Kašperských Hor. Na stezce se vybíralo mýto. Obyvatelé se živili

5.5. 2008
    Historie Kozích Hřbetů
    V minulosti převážně německá obec sestávala ze tří osad: Velký Kozí Hřbet (Großziegenruck) se samotami Plzenec (Pilsenhof), Kornmühle a Scherlmühle, Malý Kozí Hřbet (Kleinziegenruck) s místními částí Dobronín (Nimpfergut) a samotami Mooshaus a Luigerwiese, posléze Svojše (Zwoischen) se samotami Vysoká Mýť (Hochreuth), Bergerhütte, Puchingerův dvůr (Buchingerhof), Wasserreuth a Jelenov (Hirschenstein). Česká místní jména nevypovídají nic o

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.