Moje místa 0
Raně barokní dvoupatrová městská radnice s renesančním jádrem a vysokou věží z let 1667–70. V letech 1765, 1790 a 1844 upravována. V l. 1991–94 proběhla generální rekonstrukce.
pohled na západní průčelí radnice
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Dominantou hlavního náměstí Míru a jednou z nejvýznamnějších památek města Rýmařova je bezesporu budova radnice. Monumentální raně barokní stavba s věží stojí v samém středu náměstí. Dodnes slouží jako radní dům a informační centrum.

historie

Radnice byla vystavěna v letech 1667 – 70 v raně barokním slohu. Nebyla však vystavěna tzv. na zeleném drnu, ale předcházela jí starší renesanční stavba, která se uchovala v jádře radnice. Po požárech v letech 1765 a 1790 byla upravena. Další úprava pokračovala v roce 1844. Velká generální rekonstrukce proběhla v letech 1991 – 94.

popis

Radnice je tvořena mohutnou dvoupatrovou budovou na půdoryse obdélníka s mansardovou střechou a dvojicí pološtítů na kratších stranách. Přízemí je od patra odděleno římsou, stejně tak jsou pilastry zvýrazněny i nároží budovy. Do severozápadního nároží radnice je usazena snad starší hranolová věž s úzkými okénky a bosovaným nárožím, která se nad úrovní střechy radnice mění na osmibokou s hodinami na každou světovou stranu. Věž je ukončena helmicí